De jaarrekening van een B.V. moet tijdig worden gedeponeerd. Gebeurt dit niet dan kleven daar vele risico’s aan. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke aansprakelijkheid. Het niet, niet tijdig of niet volledig deponeren is een economisch delict.
Het niet tijdig deponeren van de jaarrekening kan een economisch delict zijn. De sanctie is een geldboete en/of hechtenis.
Daarnaast is het tijdig deponeren belangrijk voor een eventueel faillissement van de vennootschap. Het niet tijdig deponeren van de jaarrekening wordt aangemerkt als onbehoorlijk bestuur en er wordt dan vermoed dat het onbehoorlijk bestuur een belangrijke oorzaak van het faillissement is.
Dit betekent dat wanneer de vennootschap failliet gaat de bestuurder persoonlijk aansprakelijk kan zijn voor het tekort van de failliete boedel. De aansprakelijk gestelde bestuurder moet dan bewijzen dat het niet tijdig deponeren van de jaarrekening niet een belangrijke oorzaak is van het faillissement. Dit is bijvoorbeeld het geval indien er een aanvaardbare verklaring bestaat. Wanneer dit het geval is, hangt af van alle omstandigheden van het geval.
Hierna volgt een toelichting op de verschillende termijnen.
Normaal gesproken moet de jaarrekening 5 maanden na afloop van het boekjaar door de bestuurders worden opgemaakt. Deze termijn kan door de algemene vergadering wegens omstandigheden worden verlengd met 5 maanden. Deze verlenging dient wel te worden aangevraagd door het bestuur. In totaal bedraagt de termijn voor de opmaak van de jaarrekening dus maximaal 10 maanden na afloop van het boekjaar (of 12 maanden, zie schema onder tabje jaarrekening 2017). De opgemaakte jaarrekening dient door alle bestuurders (= iedereen die als zodanig is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel) te worden ondertekend. Indien er een Raad van Commissarissen is, dient ook deze de jaarrekening te ondertekenen. Ook kan de Raad van Commissarissen een pre-advies uitbrengen.
Nadat de jaarrekening is opgemaakt, dient deze te worden vastgesteld door de algemene vergadering. Hiervoor geldt geen wettelijke termijn. Houdt er wel rekening mee dat, indien de jaarrekening gecontroleerd dient te worden door een accountant, de vaststelling pas kan geschieden nadat er een accountantsverklaring is.
Na de vaststelling van de jaarrekening dient het bestuur deze binnen 8 dagen te deponeren bij de Kamer van Koophandel.
Vaak wordt gedacht dat de accountant medeverantwoordelijk is voor de jaarrekening en deponering. Dit is niet het geval. De accountant keurt de jaarrekening slechts goed of onthoudt zich van een oordeel.
De termijnen voor het deponeren van de jaarrekeningen vanaf boekjaar 2016 zijn gewijzigd. De algemene vergadering kan de termijn voor het opstellen van de jaarrekening niet meer verlengen met 6 maanden, maar met 5 maanden. De totale termijn voor het deponeren van de jaarrekening is dan 10 maanden en 8 dagen (indien alle aandeelhouders tevens bestuurder zijn) en 12 maanden (indien niet alle aandeelhouders tevens bestuurder zijn). Onderstaand een schema ter verduidelijking.
Een jaarrekening uit de bedrijfsklasse micro of klein kan alleen digitaal gedeponeerd worden.
Er zijn twee mogelijkheden voor het digitaal (laten) deponeren van een jaarrekening:
Het opstellen en/of deponeren van de jaarrekening kunt u overlaten aan uw boekhouder of accountant. Hij kan vanaf 2016 deponeren via Standard Business Reporting (SBR) of via Zelf Deponeren Jaarrekening. Informeer bij uw financieel intermediair of hij hierop is voorbereid. Is zijn software up-to-date? De meeste financiële / jaarrekeningsoftware is geschikt voor (het deponeren van) de digitale jaarrekening met SBR.
Met "Zelf Deponeren Jaarrekening" kunt u de jaarrekening van uw rechtspersonen in de bedrijfsklasse micro of klein handmatig invoeren en online versturen. Om dit veilig te doen, heeft u een eHerkenningsmiddel of KvK-toegangscode nodig. Meer informatie vindt u https://www.kvk.nl/inlogpagina-jaarrekening-deponeren/
Digitaal deponeren heeft een aantal voordelen:
Deel deze pagina:
Bedankt voor uw bericht
Uw bericht is naar ons verstuurd. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Ons direct spreken?
U kunt ons binnen kantooruren bereiken op 026-325 90 23