Het huurrecht maakt onderscheid tussen 3 soorten onroerende zaken:
Voor deze 3 verschillende ruimtes gelden verschillende wettelijke regels, waar soms bij overeenkomst niet van af mag worden geweken, en welke soms heel specifiek en/of complex zijn. In deze bijdrage wordt nader ingegaan op de 230a-bedrijfsruimte oftewel de kantoorruimte en overige bedrijfsruimte (hierna: overige bedrijfsruimte).
Grofweg is een overige bedrijfsruimte elke ruimte geen 290-bedrijfsruimte of woonruimte is.
Bij overige ruimtes kunt u denken aan:
De huurbescherming is minder sterk bij overige bedrijfsruimte dan bij 290-bedrijfsruimte, omdat overige bedrijfsruimten doorgaans niet plaatsgebonden zijn. Ze hoeven vaak geen grote investeringen te maken en zijn over het algemeen ook niet afhankelijk van een vaste klantenkring.
Voor het opstellen van een huurovereenkomst of een geschil met een huurovereenkomst kunnen de advocaten bij Absolute Advocaten u adviseren en bijstaan. Binnen het kantoor zijn gespecialiseerde advocaten aanwezig die veel ervaring hebben met dit soort zaken.
Voor verdere vragen kunt u ons bereiken op tel. 026-3259023.
Als er dingen niet goed geregeld zijn in de huurovereenkomst, kan dat een lange tijd negatieve gevolgen hebben. Onderstaand een aantal punten die in een huurcontract moeten of kunnen staan:
Vaak worden op de huurovereenkomst de ‘algemene bepalingen huurovereenkomst kantoorruimte en andere bedrijfsruimte in de zin van 7:230a BW’ van toepassing verklaard. Dit zijn algemene voorwaarden waarin veel nadere bepalingen zijn opgenomen. Deze bepalingen zijn op punten ten opzichte van de wet ten nadele van de huurder.
Voor de overige bedrijfsruimtes gelden (wat betreft de duur van de huur) enkel de tussen huurder en verhuurder overeengekomen bepalingen. Partijen hebben op dit vlak volledige contractsvrijheid. Daarbij geldt uiteraard wel het principe dat de bepalingen niet in strijd mogen zijn met de ‘redelijkheid en billijkheid’ of onrechtmatig mogen zijn.
Voor de huurprijs van de overige bedrijfsruimtes geldt datgene dat is overeengekomen. De huurder moet dus goed letten op de redelijkheid van de huurprijs, de servicekosten en de voorgestelde huurprijsverhogingen. De rechter kan weinig beginnen tegen afspraken die zijn overeengekomen in de huurovereenkomst.
Deel deze pagina:
Bedankt voor uw bericht
Uw bericht is naar ons verstuurd. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Ons direct spreken?
U kunt ons binnen kantooruren bereiken op 026-325 90 23