Bij een tijdelijk contract van zes maanden of langer is de werkgever verplicht, uiterlijk één maand voordat de arbeidsovereenkomst eindigt, de werknemer schriftelijk te informeren over:
De aanzegplicht geldt niet bij een arbeidsovereenkomst korter dan 6 maanden of wanneer schriftelijk is overeengekomen dat deze arbeidsovereenkomst eindigt op een datum, die niet als een kalenderdatum is gesteld (bijvoorbeeld bij een project).
Schending van de aanzegplicht heeft geen invloed op het eindigen van de arbeidsovereenkomst, maar heeft tot gevolg dat de werkgever als vergoeding aan de werknemer maximaal één maand loon is verschuldigd. Bij niet tijdige aanzegging wordt dit bedrag berekend naar rato: voor iedere dag dat de werkgever te laat is met aanzeggen dient hij de werknemer een dag loon te betalen.
Wanneer de arbeidsovereenkomst wordt verlengd, maar de werkgever niet aan de aanzegplicht heeft voldaan, dan heeft dit naast de aanzegvergoeding nog een ander gevolg. De arbeidsovereenkomst wordt namelijk geacht te zijn voortgezet voor dezelfde tijd (maximaal één jaar) onder de vroegere voorwaarden. Wil een werkgever de arbeidsovereenkomst onder gewijzigde voorwaarden voortzetten, dan is dus van belang dat hij tijdig en juist aan zijn aanzegplicht voldoet.
De boete geldt niet wanneer er sprake is van faillissement, surseance van betaling of toepassing van de schuldsaneringsregeling. De werknemer heeft gedurende drie maanden na het ontstaan van de aanzegplicht de tijd om het verzoek in te dienen bij de rechter, hierna vervalt zijn aanspraak.
De wet vermeldt alleen een uiterlijke termijn waartegen kan worden aangezegd. Het is mogelijk dat de aanzegging dus al eerder, bijvoorbeeld bij het sluiten van de arbeidsovereenkomst, plaatsvindt. Omdat het nieuwe wetgeving betreft doet de werkgever er echter verstandig aan toch één maand voor het einde van de arbeidsovereenkomst de werknemer op de hoogte te stellen van het voornemen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen of verlengen. In de praktijk zal nog moeten blijken of een aanzegging enkel en alleen bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst gedaan als een rechtsgeldige aanzegging gezien kan worden.
Deel deze pagina:
Bedankt voor uw bericht
Uw bericht is naar ons verstuurd. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Ons direct spreken?
U kunt ons binnen kantooruren bereiken op 026-325 90 23