De Wet Verbetering Poortwachter creëert voor de werknemer en werkgever bepaalde (inspannings)verplichtingen die gericht zijn op re-integratie van de werknemer. Deze wet is ingevoerd om langdurig ziekteverzuim van werknemers terug te dringen is. Kern van de regeling is het korter maken van het verzuim door snel en effectief ingrijpen bij arbeidsongeschiktheid.
Wet Verbetering Poortwachter wordt vaak afgekort tot Poortwachter.
Naast de concrete verplichtingen in het eerste en tweede ziektejaar hebben werkgever en werknemer gedurende de gehele ziekteperiode tevens een 'algemene' plicht zich in te spannen voor de werkhervatting van de werknemer. Het is afhankelijk van de situatie wat van werkgever en werknemer gevergd kan worden. Aangenomen wordt dat:
Gedurende maximaal twee jaar heeft de werkgever een loondoorbetalingsplicht. Hij betaalt de werknemer maandelijks minimaal 70% van het loon. Bij arbeidsovereenkomst of cao kan hiervan ten voordele van de werknemer worden afgeweken.
Wanneer een werknemer arbeidsongeschikt is, dient de werkgever op zoek te gaan naar passende werkzaamheden.
Als een werknemer zijn (re-integratie)verplichtingen schendt, door bijvoorbeeld zijn herstel opzettelijk te belemmeren, kan de werkgever een loonsanctie opleggen. Leeft de werknemer controlevoorschriften niet na, bijvoorbeeld door het weigeren een afspraak te maken met de bedrijfsarts, dan kan de werkgever de loondoorbetaling opschorten. In uitzonderlijke situaties kan ernstige schending van re-integratieverplichting leiden tot ontslag op staande voet of ontbinding van de arbeidsovereenkomst, maar niet voordat er een loonsanctie is opgelegd.
Komt een werkgever zijn verplichtingen niet na dan kan het UWV de loondoorbetalingsplicht na twee jaar verlengen.
Deel deze pagina:
Bedankt voor uw bericht
Uw bericht is naar ons verstuurd. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Ons direct spreken?
U kunt ons binnen kantooruren bereiken op 026-325 90 23