Een boetebeding is elk beding waarbij is bepaald dat een werknemer een boete moet betalen wanneer hij een (in de arbeidsovereenkomst opgenomen) verplichting niet nakomt.
Vaak wordt in combinatie met de volgende bedingen in de arbeidsovereenkomst een boetebeding opgenomen:
Het is niet relevant of de boete strekt tot vergoeding van (de daadwerkelijk) geleden schade door het handelen van de werknemer of alleen is bedoeld als aansporing tot nakoming van de verplichting.
Een boetebeding is geldig indien deze schriftelijk wordt aangegaan. Verder geldt dat de beboetbare voorschriften en het bedrag van de boete moeten zijn vermeld.
Daarnaast geldt een aantal aanvullende vereisten waar, ten aanzien van een werknemer die meer verdient dan het wettelijk minimumloon, schriftelijk van kan worden afgeweken:
In de meeste gevallen wordt van bovengenoemde voorwaarden afgeweken en wordt in het boetebeding opgenomen dat een werknemer bij overtreding een bepaalde direct opeisbare en niet voor matiging vatbare boete verbeurd per overtreding en per dag dat de overtreding voortduurt, welke boete aan werkgever moet worden voldaan.
De mogelijkheid van de werkgever om een boetebeding op te leggen sluit de mogelijkheid tot vordering van schadevergoeding door een werkgever niet uit. Echter, een werkgever mag ten aanzien van hetzelfde feit niet schadevergoeding vorderen én een boete heffen.
De rechter kan de boete matigen. Omstandigheden die daarbij kunnen meespelen zijn bijvoorbeeld dat de werknemer lang in dienst is, dat de werknemer altijd goed heeft gefunctioneerd, de hoogte van het loon van de werknemer, de financiële situatie van de werknemer en bijvoorbeeld het feit dat andere werknemers geen boetebeding in de arbeidsovereenkomst hebben staan. Rechters maken nogal eens gebruik van deze matigingsbevoegdheid.
Deel deze pagina:
Bedankt voor uw bericht
Uw bericht is naar ons verstuurd. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Ons direct spreken?
U kunt ons binnen kantooruren bereiken op 026-325 90 23